Få en strålende ferie i Tjernobyl

12 juli 2019 Søren Black
Få en strålende ferie i Tjernobyl

Siden ulykken i Tjernobyl i 1986 har området omkring det ødelagte atomkraftværk været delvist afspærret for publikum. Det vil Ukraines præsident med et nyt dekret nu lave om på.

Når du i fremtiden skal planlægge din sommerferie med familien, så kan turen ligeså vel gå til Tjernobyl i Ukraine som til Disneyland i Paris. I hvert fald hvis det står til Ukraines præsident Volodymyr Zelenskyy. Han har netop fremlagt et opsigtsvækkende dekret, der vil forvandle området omkring det ødelagte atomkraftværk til en turistmagnet. Efter katastrofen i 1986 er området i dag stærkt forurenet med radioaktivt affald. Men ifølge de ukrainske myndigheder så er det helt ufarligt at bevæge sig ind i området. Du skal bare følge guidernes instruktioner, lade være med at samle ting op og undgå at bevæge dig ind i de faldefærdige bygninger, der kan styrte sammen.

Nye rejseruter og forbedret mobildækning

Præsidentens dekret åbner nu for etableringen af nye rejseruter ind i området – blandt andet ad vandvejen. Derudover vil man fra ukrainsk side sørge for, at mobilnettets dækning forbedres kraftigt inde i den 1600 kvadratkilometer lukkede zone omkring kraftværket, og endelig vil et eksisterende forbud mod at optage video blive ophævet.

Bedre forhold for Instagrammere

Netop det at forbedre mobildækningen i området kan give Ukraine et turistmæssigt løft. For området er allerede i dag et meget yndet udflugtsmål for Instagrammere og rejsebloggere. Det vil derfor være smart at forbedre forholdene for dem, så de fortsat kan levere gratis omtale fra området. Men det er ikke kun bloggerne, der har været med til at sætte fokus på en af de største menneskeskabte katastrofer i historien. Efter at streamingtjenesten HBO har sendt miniserien Chernobyl om den skelsættende ulykke er antallet af besøgende i området de seneste par måneder vokset markant. Det blev officielt muligt at få adgang til området som turist på guidede ture i 2011. Realiteten var dog, at nysgerrige turister havde haft mulighed for at komme ind i den lukkede zone længe før ved at bestikke vagterne.

Flere Nyheder